Tuesday, May 31, 2011

The Wood Box House By Indra Tata Adilaras




The Wood Box House designed by the architects of Indra Tata Adilaras, is situated on a 11.7m x 25m plot in the middle-class housing neighborhood in Bogor, West Java, Indonesia. The design challenge that the architects has to face was to provide both indoor and outdoor spaces continually, in a tropical climate. 








Rather than to offer typical layout for the standard plot, the architects  clearly classify the schemes in two parts: a massive box which is an entirely using concrete construction method, then finely plastered and painted, was for well partitioned private areas and services that would include bedrooms, kitchen, maid quarter, bathrooms, and a garage. While a transparent box made by a steel clad with glass and vertical layers of local teak-plant (a common technique in contemporary tropical building construction) was for open common areas including, the living, dining, studio and circulation areas. 








The ideas was to combine the two boxes to form an intermediary space that articulates the transparent box into well defined spaces for various activities. The transparent box is both a double-height interior space for the family to share, as well as  a shelter for an open-air tropical verandah. 



Source: Archdaily
Photography by Sjahrial Iqbal/ Griya Asri

No comments

Post a Comment

© AN/DS Blog
Maira Gall